Przejdź do głównej treści

Dieta po wybielaniu zębów – czego nie jeść, by zachować efekt?

Wybielanie zębów to skuteczny sposób na piękny i promienny uśmiech. Aby jednak cieszyć się długotrwałym efektem, warto zwrócić uwagę na dietę, zwłaszcza w pierwszych dniach po zabiegu.  Co jeść, a czego zdecydowanie unikać, aby jak najdłużej cieszyć się śnieżnobiałym uśmiechem? Wyjaśniamy!

Biała dieta po wybielaniu zębów

Jak długo po wybielaniu trzeba uważać na dietę?

Niektóre produkty mogą powodować przebarwienia i osłabiać rezultat wybielania, dlatego ich spożywanie po zabiegu jest niewskazane. Ponadto bezpośrednio po wybielaniu szkliwo jest bardziej podatne na wchłanianie barwników. Więcej przydatnych informacji na temat zasad postępowania po zabiegu znajdziesz pod adresem: novadent-stomatologia.pl/wybielanie-zebow - wejdź, aby sprawdzić, na czym dokładnie polega profesjonalne wybielanie zębów w gabinecie. 

Jak długo należy uważać na to, co się je? Przez około 48 godzin (a najlepiej nawet do dwóch tygodni) zaleca się stosowanie tzw. białej diety, czyli spożywanie produktów, które nie zawierają silnych barwników. Dzięki temu unikniesz powstawania plam i przebarwień.

Czego unikać po wybielaniu zębów?

Sprawdź, jakie pokarmy i napoje nie są zalecane po wybielaniu zębów. Warto ich unikać, aby efekt zabiegu był dokładnie taki, jakiego oczekujesz.

  • Kawa i herbata – to jedne z głównych winowajczyń przebarwień na zębach. Jeśli nie jesteś w stanie całkowicie ich wyeliminować, pij napoje przez słomkę i płucz usta wodą po każdym łyku.
  • Czerwone wino – zawiera silne barwniki, które mogą osłabić efekt wybielania. Lepiej postawić na białe wino lub całkowicie unikać alkoholu przez pierwsze dni.
  • Słodkie napoje gazowane i soki owocowe – szczególnie te o intensywnym kolorze, jak cola, sok z buraka czy jagód. Oprócz barwników zawierają również kwasy, które osłabiają szkliwo.
  • Owoce i warzywa o intensywnych barwach – jagody, maliny, truskawki, buraki czy marchew mogą prowadzić do powstawania plam. Warto zamienić je na jabłka, banany czy kalafior.
  • Przyprawy i sosy – curry, kurkuma, keczup, sos sojowy czy musztarda mają silne właściwości barwiące. Zamiast nich wybieraj łagodne przyprawy, np. sól i biały pieprz.
  • Czekolada i słodycze – kakao zawiera ciemne barwniki, które mogą osadzać się na zębach. Lepiej zrezygnować z deserów czekoladowych na rzecz białej czekolady lub biszkoptów.

Dodatkowo warto unikać palenia papierosów, które również negatywnie wpływają na kolor zębów. Postaraj się je ograniczyć przynajmniej przez pierwsze 48 godzin po zabiegu. Pamiętaj też, że po wybielaniu szkliwo może być bardziej wrażliwe, dlatego stosuj łagodną pastę bez silnych środków ścierających.

Wybielanie zębów - Nova Dent Stomatolog Nowy Sącz

Co można jeść po wybielaniu zębów?

Dieta po wybielaniu zębów ma ogromne znaczenie dla trwałości efektu. Aby uniknąć przebarwień, warto wybierać produkty o jasnych barwach, takie jak:

  • gotowany kurczak lub indyk,
  • białe ryby,
  • biały ryż, makaron i ziemniaki,
  • jajka,
  • biały ser i jogurt naturalny,
  • jasne pieczywo,
  • mleko i woda (najlepiej niegazowana).

Inne napoje najlepiej pić przez słomkę, aby zmniejszyć ich  kontakt z powierzchnią zębów i ograniczysz ryzyko przebarwień. Dzięki temu dłużej będziesz cieszyć się śnieżnobiałym uśmiechem i unikniesz nieestetycznych przebarwień. Jeśli chcesz zachować efekt na długo, pamiętaj także o regularnej higienie jamy ustnej i zdrowych nawykach.